Whois Gizliliği Ne Oluyor?

Whois gizleme, alan adı alan bir şahıs ya da kurum için oldukça önemlidir. Whois alan adı sahibi bilgilerinin, alan adının kullandığı isim sunucuları ya da sunucu ip adreslerinin yer aldığı bir tür kimlik bilgisidir. Alan adı kaydından sonra hakkınızda ki bilgiler herkesin erişim sağlayabileceği ve kamuoyuna açık bir veri sistemi üzerinde saklanır.

Whois Bilgilerine Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Whois gizleme sorgulaması yapmak, çok zor olan değildir. whois.com.tr adresinden sorgulama yapılacak alan adı ve güvenlik kodu yazılarak eğer kimlik bilgileri gizli değilse buradan kişisel bilgilere erişim yapılabilir.

Alan Adı Gizliliği Nedir?

Alan adı gizliliği bir kişinin ya da bir kurumun özel bilgilerinin kamuoyuna gizlenmesidir. Bu gizlilik hizmeti ile kimlik ve kişisel bilgileriniz kısıtlanmış olacak ve whois sorgulamalarında bilgileriniz gözükmeyecektir. Böylelikle kimlik bilgilerinizi gizlemiş olacaksınız.

Alan Adı Gizliliği Neden Önemlidir?

Alan adınızı satın alırken girmiş olduğunuz bilgileriniz herkes tarafından görülebileceği şekilde kaydedilir. Bu bilgileriniz ICANN sistemi üzerinde toplanır ve verilenir. Eğer whois, yani kimlik gizleme ürünü almazsanız kişisel bilgilerinize, örnek vermek gerekirse; whois tabanına kayıtlı mail adresinize birçok spam mail gelecek ve bu durum sizin için rahatsız edici olabilecektir. Ayrıca; whois bilgilerine erişim sağlayan kötü niyetli kişiler de sizinle iletişim kurabilir, alan adını transfer etmeniz için size baskıda bulunabilirler. Art niyeti bulunan kişiler sizi dolandırmak amaçlı iletişime geçebilir, sizden zorla ücret isteyebilirler. Gizlilik olmadan bir alan adı elbette kullanılabilir fakat, kişisel bilgilerin korunması açısından whois bilgilerinin açık olması sizi ileride zor durumlarla karşı karşıya bırakabilir.

Bir Cevap Yazın